Halep Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
06 Temmuz 2024

Halep Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Halep Tatlısı

Halep Tatlısı, tatlı yönünden oldukça zengin bir mutfağa sahip olan Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Toplum olarak tatlıya olan düşkünlüğümüz, bu tür özgün ve lezzetli tatlıları denememizi sağlar. Hem malzemelerinin kolay bulunabilirliği hem de hazırlanışının pratikliği nedeniyle Halep Tatlısı, özel günlerde ve davetlerde sıkça tercih edilen bir tatlıdır. Bu makalede, Halep Tatlısı'nın malzemelerinden yapılışına kadar detaylı bir şekilde ele alacağız.

Gerekli Malzemeler

  • 1 kilo ince irmik
  • 4 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı soğuk süt
  • 1 su bardağı su
  • 2 paket kabartma tozu
  • 2 paket vanilya
  • 60 gram kavrulmuş fıstık içi
  • Yeteri kadar kavrulmamış çiğ fıstık

Şerbet İçin Gerekli Malzemeler

  • 3,5 su bardağı toz şeker
  • 4 su bardağı su
  • 1 adet limon suyu
  • 2 yemek kaşığı dut pekmezi
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

Halep Tatlısı Nasıl Yapılır?

Halep Tatlısı'nın hazırlanışına başlamadan önce, geniş bir kabın içine 1 kilo irmiği koyun. Üzerine 2 su bardağı soğuk süt ve 1 su bardağı su ilave edin. İrmiği, su ve süt ile yaklaşık 7-8 dakika kadar yoğurun. Yoğurma işlemi sırasında irmiğin tümünün ıslanmasını sağlayın. Daha sonra 4 su bardağı toz şeker, 2 paket vanilya ve 2 paket kabartma tozunu ekleyin. Karışımı, irmik tanecikleri ele gelmeyecek kıvama gelene kadar iyice yoğurun. Bu yoğurma işlemi yaklaşık yarım saat sürebilir. İrmik istediğiniz kıvama geldiğinde, hamuru temiz bir mutfak bezine sararak bir gün beklemeye bırakın.

Bir gün sonra, tatlının şerbetini hazırlamak için uygun bir tencereye 4 su bardağı toz şeker ve 3,5 su bardağı su koyun. Şekerin su içinde tamamen erimesini sağlayın. Ardından tencereyi ocağa alarak orta ateşte kaynatın. Şerbet kaynayınca altını kısarak 1 adet limon suyu ekleyin ve 7-8 dakika daha kaynatın. Hazırladığınız şerbeti ocaktan alarak ılımaya bırakın.

Halep tatlısını pişireceğiniz tepsiyi yağlamak için küçük bir kasede 2 yemek kaşığı dut pekmezi ve 1 yemek kaşığı tereyağını karıştırın. Bu karışımı tepsinin tabanına ve kenarlarına fırça yardımıyla sürün. Bir gün önceden hazırlayıp beklettiğiniz irmikli hamuru tepsiye alın ve elinizle bastırarak düzgün bir şekilde yayın. Hamuru keskin bir bıçak yardımıyla iki cm aralıklarla derin olacak şekilde kesin. Çiğ fıstıkları hamura batırarak yerleştirin.

Tüm hazırlıklar tamamlandıktan sonra fırını 175 dereceye ayarlayarak önceden ısıtın. Isınan fırına tatlı tepsisini koyun ve üstü ve altı iyice kızarana kadar pişirin. İstediğiniz kıvamda pişen Halep Tatlısı'nı fırından çıkararak birkaç dakika ilk sıcaklığının çıkmasını bekleyin. Ardından ılık şerbeti sıcak tatlının üzerine gezdirerek dökün. Şerbeti döktüğünüz tatlıyı fırında yaklaşık 10 dakika beklettikten sonra çıkarın ve tamamen soğumasını bekleyin. Soğuyan tatlıyı dilimleyerek servis yapın.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kozalak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kozalak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Krem Şantili Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Krem Şantili Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Vişneli İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Vişneli İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Gül Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Gül Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tavuk Göğsü Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Göğsü Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kaymaklı Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Kaymaklı Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Ayva Tatlısı Nasıl Yapılır?

Ayva Tatlısı Nasıl Yapılır?