Şekerpare Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Şekerpare Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Şekerpare Tatlısı

Şekerpare tatlısı, birçok kişi tarafından sevilerek tüketilen geleneksel Türk tatlılarından biridir. Şekerpare hamurunun, şerbet ile birleşmesiyle ortaya çıkan bu lezzet, çocukların ve misafirlerin ağızlarını tatlandırır. Tatlıcılarda sıkça satılan bu tatlı, evde annelerimizin ve eşlerimizin el lezzetleriyle çay sohbetlerini daha da keyifli hale getiren hafif bir tatlıdır.

Şekerpare Tatlısı Hamur Malzemeleri

  • 3 su bardağı un
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 yumurta
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • Yarım paket margarin
  • 1 çay bardağı sıvı yağ

Şekerpare Tatlısı Şerbet Malzemeleri

  • 4 su bardağı su
  • 4 su bardağı şeker
  • Yarım limonun suyu

Şekerpare Tatlısı Hamuru Nasıl Yapılır?

Bir tencere içerisine yarım paket margarin, bir çay bardağı şeker ve sıvı yağ eklenir. Oda sıcaklığında bir süre bekletilerek şekerin yağ ile bütünleşmesi sağlanır. Şeker iyice yağ ile karıştıktan sonra içerisine bir yumurta kırılarak iyice çırpılır. Şeker ve yağ iyice karıştıktan sonra bir paket vanilya ve kabartma tozu eklenip çırpma işlemine devam edilir. Ardından bir su bardağı irmik ve üç su bardağı un eklenerek güzelce karıştırılır. Un eklenirken topaklanmaması için sürekli karıştırılmalıdır. Tüm malzemeler sırasıyla eklenmelidir, aksi takdirde hamur tam anlamıyla yoğunlaşmaz. Bu nedenle şekerparenin tam anlamıyla lezzetini vermesi için bu sıralamaya dikkat edilmelidir. Hamur dinlendikten sonra istenilen kıvama gelecektir.

Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp yuvarlanarak toplar haline getirilir ve altı az miktarda yağlanan borcam veya tepsiye dizilir. Toplar tepsiye dizildikten sonra hafifçe bastırarak hamurun yanlara doğru yayılması sağlanır. Bir kap içerisine alınan bir adet yumurta sarısı çırpılarak ufak bir fırça yardımıyla şekerparelerin üzerine sürülür. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırına sürülerek iyice kızarana kadar pişirilir. Şekerpare hamuru piştikten sonra fırından alınarak tezgâh üzerine bırakılarak soğuması beklenir.

Şekerpare Tatlısı Şerbeti Nasıl Hazırlanır?

Bir tencere içerisine dört su bardağı şeker ve dört su bardağı su eklenir. Şeker su içinde yavaşça çözülür ve orta ateşte kaynamaya bırakılır. Kaynamaya yakınken yarım limonun suyu eklenerek şerbetin koyulaşması sağlanır. Şerbet kaynadıktan sonra ılıması için tezgâhta bekletilir. Bu arada şekerpareler soğur ve hafifçe kurur. Ilık hale gelen şerbet, şekerparelerin üzerine bir kepçe yardımıyla orantılı olarak dökülür. Şerbet dökme işlemi tepsinin alt kısmı tamamen şerbetle doluncaya kadar devam eder. Ilık şerbetin etkisiyle tatlının altı gevrek, üstü çıtır bir hal alır. Tezgâhta bir saat bekledikten sonra tatlı tabağına alınan şekerpareler servis edilir.

Afiyet olsun.

Ekstra Bilgiler

Şekerpare tatlısının daha lezzetli olması için dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları vardır:

  • Hamur malzemelerinin oda sıcaklığında olmasına dikkat edilmelidir.
  • Şekerparelerin üzerine sürülen yumurta sarısına biraz süt eklenerek daha parlak bir görünüm elde edilebilir.
  • Şerbetin ılık, tatlının ise soğuk olması şekerparenin şerbeti daha iyi çekmesini sağlar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Pratik Etimek Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Pratik Etimek Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü İrmikli Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü İrmikli Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Kozalak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kozalak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Sultan Sarması Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Sultan Sarması Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Mafiş Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Mafiş Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Balkan Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Balkan Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri